Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda düzenlenen "Suriye'nin Güvenliğinde Türkiye'nin İstikrarlaştırıcı Gücü" paneli, önemli açıklamalara sahne oldu. Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin 2011'den beri Suriye'deki krize müdahil olduğunu ve adalet, özgürlük, demokrasi ve insan onuru için mücadele verdiğini vurguladı. Kılıç, Türkiye'nin eski rejimle olan iletişimine rağmen, Beşşar Esad rejiminin yanlış yolda olduğunu yıllar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyardığını belirtti. Türkiye'nin, Suriye'nin istikrarı için çok yönlü bir destek sunabileceğini, ancak diğer aktörlerin amaçlarının Türkiye kadar net olmadığını ifade etti. Panelde, Suriye'nin istikrarlı bir geleceğe doğru ilerlemesi için yapılması gerekenler ve Türkiye'nin bu süreçteki rolü ele alındı.

Türkiye'nin Suriye Politikası ve Diplomatik Çabalar

Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Yurdakul, Türkiye'nin Suriye'deki son gelişmelere verdiği diplomatik tepkiyi anlattı. 24-25 Kasım'daki HTŞ hareketliliğinin ardından yoğun diplomatik temaslar kurulduğunu ve ABD, Rusya, İran ve bölge ülkeleriyle sürekli görüşmeler yapıldığını vurguladı. Doha Forumu'nda yürütülen barış diplomasisi çabalarını hatırlatan Yurdakul, Türkiye'nin bölgesel istikrarın sağlanması için önemli bir rol üstlendiğini, "bölgesel sahiplik" ilkesine dayalı bir yaklaşım benimsediğini belirtti. Yeni yönetimle koşulsuz angajman kurulmasının önemine dikkat çeken Yurdakul, Suriye'nin istikrarlı ve bölgesine saygılı bir ülke olması hedefini dile getirdi.

Suriye'deki Güvenlik ve İnsani Durum

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammad Hüseyin Mercan, Esad rejiminin sert politikalarını eleştirirken, Suriye'nin yeniden inşası ve güven ikliminin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Alptekin ise Suriye'deki farklı aktörlerin çıkar çatışmalarına dikkat çekerek, içerideki silahlı grupların oluşturduğu tehditin devam ettiğini belirtti. Suriye'deki güvenliğin sağlanması ve merkezi düzene geçişin önemine işaret eden Alptekin, dengelerin hassas bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Suriye'nin Yeniden İnşası ve Bölgesel İş Birliği

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Suriye'de dengelerin gözetilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, Suudi Arabistan ile yakınlaşmanın önemini belirtti. Suriye'nin ekonomik ihtiyaçlarına dikkat çeken Oktav, Türkiye'nin Suriye'nin kalkınması için Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi müttefiklere ihtiyaç duyduğunu söyledi. Panelde, İran'ın Orta Doğu politikası ve bölgedeki mevcut durum da ele alındı. Panelde; TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan da yer aldı.